 Latem częściej niż w innych porach roku sięgamy po świeże owoce i warzywa. Zawierają one mnóstwo witamin, składników mineralnych oraz błonnika. W miesiącach wakacyjnych warzywa i owoce cieszą nas smakiem – są wówczas dojrzałe, soczyste i łatwo dostępne. Jak przygotowywać posiłki, aby zachować pełnię wartości odżywczych owoców i warzyw?
 Zmienna jesienna pogoda, oraz zimowy chłód sprawia, że w tym czasie szczególnie narażeni jesteśmy na przeziębienia i różnego rodzaju infekcje. Chcąc wspomóc organizm w walce z wirusami często sięgamy po witaminowe suplementy diety. Zapominamy, że jest prostszy i tańszy sposób na wzmocnienie organizmu, zanim kolejny raz kupimy syrop, czy pastylki przyjrzyjmy się temu, co jemy.
 Zwykle zgadzamy się ze stwierdzeniem, że owoce i warzywa są kluczem do zdrowia. Opinie na temat spożywania soków są jednak podzielone – jedni je kochają i nie wyobrażają sobie codziennego menu bez soków, inni zaś sceptycznie podchodzą do ich obecności w diecie. Co wiemy o sokach? Dr Katarzynę Stoś, prof. Nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia zapytaliśmy o fakty i mity dotyczące soków.
 Zmiany temperatury, zimny wiatr, mróz – nasze usta nie lubią jesiennej i zimowej aury. Nieprzyjemne pieczenie i przesuszenie to objawy, które obwieszczają konieczność większej dbałości o naskórek warg. Jak pielęgnować usta, aby cieszyć się pięknym uśmiechem?
 Jagodę goji uważa się za najzdrowszy owoc na świecie, przede wszystkim z uwagi na bardzo dużą zawartość witaminy E i C. Ten pochodzący z Dalekiego Wschodu owoc jest wykorzystywany z powodzeniem w kuchni i to nie tylko orientalnej.
 Przekonanie dziecka do jedzenia warzyw i owoców to dla wielu rodziców spory problem. Z pomocą przychodzi kampania „Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców”. Jej celem jest zachęcenie rodziców do kształtowania zdrowych nawyków żywieniowych już od najmłodszych lat i wskazanie sposobów wprowadzania warzyw i owoców do dziecięcego jadłospisu.
 Aronia uznawana jest za najzdrowszy owoc jagodowy na świecie. Obok jagód goji i acai stanowi prawdziwe bogactwo substancji odżywczych. Aronia - prawdziwa bomba witaminowa - wspiera m.in. walkę z nadciśnieniem i cukrzycą. Co jeszcze kryje się w tym niepozornym owocu?
 Ananas to naturalny sprzymierzeniec odchudzania, a przy tym bogate źródło cennych składników, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Polacy pokochali ten pyszny owoc o charakterystycznym soczystym, aromatycznym miąższu. Co powinniśmy wiedzieć o tym królewskim owocu?
 Aronia, podobnie jak rokitnik i berberys, przeżywa obecnie prawdziwy renesans. Coraz częściej zaczynamy doceniać jej prozdrowotne właściwości, zwłaszcza w czasie przedwiośnia, kiedy dostęp do świeżych owoców i warzyw jest utrudniony. Ten najzdrowszy owoc jagodowy na świecie pomoże uzupełnić niedobory witamin i minerałów.
 Dzieci nie przepadają za warzywami, owocami i sokami - nie chcą próbować nowych smaków. Rodzice bardzo często zastanawiają się, jak przekonać maluchy do spożywania zdrowych produktów. Oto kilka sprawdzonych sposobów, które pomogą w zachęceniu dziecka do jedzenia owoców, warzyw i soków.
|