kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

© Robert Przybysz - Fotolia.comZima to bez wątpienia czas obniżonej odporności. Ograniczona ilość docierających do nas promieni słonecznych, mróz i częste zmiany temperatur – w takich warunkach wiele dzieci dość szybko „łapie” przeziębienia. Jednak nie każda choroba naszej pociechy wymaga natychmiastowej wizyty u lekarza. Jak zatem odróżnić zwykły katar od nieco poważniejszej dolegliwości?
 
 
© Dani Vincek - Fotolia.com150x100Miód to naturalny produkt spożywczy, jest słodki, wysokokaloryczny, konserwujący i leczniczy. Od tysięcy lat wykorzystuje się go w lecznictwie, informacje o jego zdrowotnych właściwościach znaleźć można już w notkach sumeryjskich. Ojciec medycyny, Hipokrates używał miodu do przygotowania maści i słodzenia ziołowych napojów.
 
 
fot. TruskawkiTo jeden z najsilniejszych i najskuteczniejszych przeciwutleniaczy, który wspiera organizm przy każdym spadku odporności. Witamina C, bo o niej mowa, jest najlepiej przyswajalna w codziennym pożywieniu. Jej rola dla organizmu jest trudna do przecenienia. Dlaczego tak bardzo jest nam potrzebna?
 
 
fot. Ewa KłosowskaZima to dla organizmu trudny czas – odporność zostaje wystawiona na poważną próbę. Ból gardła, katar, ból zatok czy dokuczliwy kaszel to najczęstszy towarzysze zdrowotnych problemów w tym okresie. Jak pomóc sobie, aby szybko powrócić do codziennego funkcjonowania, podpowiada Ewa Kłosowska, mgr farmacji z Apteki Medicover we Wrocławiu.
 
 
fot. flickr.com cc-by autor Mitya KuZima to trudny czas dla naszych organizmów, które muszą mierzyć się niskimi temperaturami i brakiem słońca. Najchłodniejsza pora roku wystawia na próbę odporność – tę trzeba systematycznie wzmacniać. Jeżeli chcemy pomóc organizmowi przetrwać ten czas, musimy wzbogacić dietę o produkty, które ochronią nas przed infekcjami i poprawią samopoczucie.
 
 
fot. Zupa pomidorowa TABASCOWraz z październikiem przyszło ochłodzenie i pogorszenie pogody. Te zmiany nie wpływają na nas korzystnie - częściej się przeziębiamy i mamy gorsze samopoczucie. Czy istnieje sposób na uniknięcie jesiennych problemów ze zdrowiem? Można spróbować w naturalny sposób o wzmocnić odporność naszego organizmu, decydując się na zmianę menu w tym czasie.
 
 
fot. @ cebula JackF - Fotolia.comNajchłodniejsza pora roku wystawia naszą odporność na ciężką próbę. Nieustanne zmiany temperatur o tej porze roku nie są korzystne dla naszego organizmu, a do tego sprzyjają infekcjom. Jak "podreperować" naszą odporność zimą, by ustrzec się przeziębień? Można skorzystać z domowych i naturalnych sposobów wspomagania organizmu.
 
 
© WavebreakMediaMicro - Fotolia.comKażdego dnia aura przypomina nam, że za kilka tygodni czekają nas charakterystyczne dla jesieni chłody. To czas, kiedy nasza odporność staje przed poważnym egzaminem. Zanim na dobre rozpocznie się sezon przeziębień, warto zapewnić organizmowi odpowiednie wsparcie. Silny układ odpornościowy gwarantuje krótszy i łagodniejszy przebieg infekcji.
 
 
© Gorilla - Fotolia.comSą charakterystyczne dla okresu jesienno-zimowego i wtedy jest ich najwięcej. Infekcje dróg oddechowych u dzieci, bo o nich mowa, mogą pojawiać się jednak, gdy za oknem wysokie temperatury. Część wirusów zachowuje aktywność przez cały rok. Które z nich mogą atakować organizmy najmłodszych wiosną i latem?
 
 
Organizm dziecka, zwłaszcza na etapie wczesnego rozwoju, bardziej od dorosłego narażony jest na działanie niekorzystnych czynników, m.in. na infekcje przewodu pokarmowego, obniżenie odporności organizmu. Aby temu zapobiec, należy zadbać o zbilansowaną i bogatą w składniki odżywcze dietę jak i zatroszczyć się o ogólny stan młodego organizmu. Składnikami pokarmowymi, które mogą korzystnie wpływać na funkcjonowanie przewodu pokarmowego, regulując skład mikroflory oraz wykorzystywane w profilaktyce chorób infekcyjnych są prebiotyki.
 
 
Strony: [1] [2] [3] następna »

 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»