kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

© clamon - Fotolia.comPoczątek jesieni to najlepsza pora na porządki na warzywnych grządkach oraz w sadzie. Jesień to także czas największych zbiorów owoców i warzyw. Dobra pogoda zbliża wszelkim pracom, których potrzebują nasze przydomowe warzywniaki i owocowe drzewka.
 
 
fot. czar domowej spiżarniKiedy za oknami pada deszcz, marzymy o pięknej słonecznej pogodzie. Wielu z nas próbuje zachować smaki lata i jesieni na dłużej. Jedni zamrażają warzywa i owoce, inni wykonują smaczne przetwory, które pozwalają zachować wspomnienie przyjaznej aury. Warto zadbać o wygląd takich przetworów, aby nie tylko smakowały, ale cieszyły oko swoim wyglądem przez cały rok.
 
 
© Irina Fischer - Fotolia.comTo właśnie teraz, kiedy na straganach pojawiają się dorodne sezonowe owoce - truskawki, maliny i jagody warto pomyśleć jak ich smak i zapach zatrzymać na długie miesiące. Jest na to sposób: zdrowe i soczyste wystarczy włożyć do torebki i wrzucić do zamrażarki.
 
 
fot. ScandicWybór produktów na rynku przetwórstwa owocowego jest ogromny, a on sam rozwija się bardzo dynamicznie. Powoli zanika tradycja własnoręcznego wyrobu zapasów na zimę, a spiżarnię zapełnioną po brzegi tradycyjnymi przetworami trudno znaleźć - nawet wśród mieszkańców wsi. A czym się właściwie między sobą różnią dżemy, konfitury, powidła czy marmolady?
 
 
Wyobraźmy sobie ciepłe tosty posmarowane słodkimi, śliwkowymi powidłami w smutny, jesienny wieczór. Taka przekąska potrafi niemal natychmiast poprawić samopoczucie. Dlatego najlepiej zawczasu zrobić zapasy na długie jesienne i zimowe miesiące. Podpowiadamy, co wybrać i jak na dłużej zachować smaki lata.
 
 
fot. agencja-ltm.plJesień to pora, kiedy krajowe owoce są tanie i łatwo dostępne. Dlatego warto zainwestować i przedłużyć wspomnienie smaków lata. Wekowanie, mrożenie i suszenie to najpopularniejsze metody utrwalania darów natury. Jednak nie wszystkie są tak samo skuteczne i nieszkodliwe dla witamin oraz właściwości odżywczych.
 
 
© Jörg Beuge - Fotolia.comW polskiej kuchni dania z ogórków są przebojem niezależnie od sezonu. Nie wszyscy jednak lubią klasykę. Wielu smakoszy sezonowych warzyw ceni nowości. Alternatywą dla klasycznych przetworów są ogórki w zalewie z dodatkiem curry i chilli.
 
 
© bradcalkins - Fotolia.comSposobem na zachowanie smaków lata jest zamknięcie owoców w słoikach. Do najpopularniejszych przetworów należą dżemy, kompoty, marmolady i powidła.
 
 
Strony: [1]

 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»