kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

© clamon - Fotolia.comPoczątek jesieni to najlepsza pora na porządki na warzywnych grządkach oraz w sadzie. Jesień to także czas największych zbiorów owoców i warzyw. Dobra pogoda zbliża wszelkim pracom, których potrzebują nasze przydomowe warzywniaki i owocowe drzewka.
 
 
fot. czar domowej spiżarniKiedy za oknami pada deszcz, marzymy o pięknej słonecznej pogodzie. Wielu z nas próbuje zachować smaki lata i jesieni na dłużej. Jedni zamrażają warzywa i owoce, inni wykonują smaczne przetwory, które pozwalają zachować wspomnienie przyjaznej aury. Warto zadbać o wygląd takich przetworów, aby nie tylko smakowały, ale cieszyły oko swoim wyglądem przez cały rok.
 
 
© Irina Fischer - Fotolia.comTo właśnie teraz, kiedy na straganach pojawiają się dorodne sezonowe owoce - truskawki, maliny i jagody warto pomyśleć jak ich smak i zapach zatrzymać na długie miesiące. Jest na to sposób: zdrowe i soczyste wystarczy włożyć do torebki i wrzucić do zamrażarki.
 
 
fot. ScandicWybór produktów na rynku przetwórstwa owocowego jest ogromny, a on sam rozwija się bardzo dynamicznie. Powoli zanika tradycja własnoręcznego wyrobu zapasów na zimę, a spiżarnię zapełnioną po brzegi tradycyjnymi przetworami trudno znaleźć - nawet wśród mieszkańców wsi. A czym się właściwie między sobą różnią dżemy, konfitury, powidła czy marmolady?
 
 
Wyobraźmy sobie ciepłe tosty posmarowane słodkimi, śliwkowymi powidłami w smutny, jesienny wieczór. Taka przekąska potrafi niemal natychmiast poprawić samopoczucie. Dlatego najlepiej zawczasu zrobić zapasy na długie jesienne i zimowe miesiące. Podpowiadamy, co wybrać i jak na dłużej zachować smaki lata.
 
 
fot. agencja-ltm.plJesień to pora, kiedy krajowe owoce są tanie i łatwo dostępne. Dlatego warto zainwestować i przedłużyć wspomnienie smaków lata. Wekowanie, mrożenie i suszenie to najpopularniejsze metody utrwalania darów natury. Jednak nie wszystkie są tak samo skuteczne i nieszkodliwe dla witamin oraz właściwości odżywczych.
 
 
© Jörg Beuge - Fotolia.comW polskiej kuchni dania z ogórków są przebojem niezależnie od sezonu. Nie wszyscy jednak lubią klasykę. Wielu smakoszy sezonowych warzyw ceni nowości. Alternatywą dla klasycznych przetworów są ogórki w zalewie z dodatkiem curry i chilli.
 
 
© bradcalkins - Fotolia.comSposobem na zachowanie smaków lata jest zamknięcie owoców w słoikach. Do najpopularniejszych przetworów należą dżemy, kompoty, marmolady i powidła.
 
 
Strony: [1]

 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »