kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

© monticellllo - Fotolia.comLatem częściej niż w innych porach roku sięgamy po świeże owoce i warzywa. Zawierają one mnóstwo witamin, składników mineralnych oraz błonnika. W miesiącach wakacyjnych warzywa i owoce cieszą nas smakiem – są wówczas dojrzałe, soczyste i łatwo dostępne. Jak przygotowywać posiłki, aby zachować pełnię wartości odżywczych owoców i warzyw?
 
 
© ilnur111 - Fotolia.comPrzyszła jesień. Dni są coraz krótsze, za to coraz chłodniejsze, do tego wieje i leje… Nic więc dziwnego, że dopada nas chandra i jesienne zmęczenie. Jest jednak prosty sposób na to, aby dodać sobie trochę energii, a przy okazji wypięknieć i nieco schudnąć – jedzmy warzywa!
 
 
© clamon - Fotolia.comPoczątek jesieni to najlepsza pora na porządki na warzywnych grządkach oraz w sadzie. Jesień to także czas największych zbiorów owoców i warzyw. Dobra pogoda zbliża wszelkim pracom, których potrzebują nasze przydomowe warzywniaki i owocowe drzewka.
 
 
© Elenathewise - Fotolia.comZanim rozpocznie się "sezon" jesienno – zimowych przeziębień, warto zadbać o wzmocnienie naszej odporności i przygotować się na nadejście niskich temperatur, deszczy i silnych wiatrów. Pomocne w tym mogą okazać się rośliny, które spotykamy podczas codziennych spacerów po parku czy lesie – dość pospolite, ale warte docenienia.
 
 
fot. TruskawkiTo jeden z najsilniejszych i najskuteczniejszych przeciwutleniaczy, który wspiera organizm przy każdym spadku odporności. Witamina C, bo o niej mowa, jest najlepiej przyswajalna w codziennym pożywieniu. Jej rola dla organizmu jest trudna do przecenienia. Dlaczego tak bardzo jest nam potrzebna?
 
 
fot. GrillAmerykanie przyrządzają na grillu duże i soczyste kawałki mięsa, Chińczycy insekty i larwy owadów, a Brazylijczycy słodkie owoce. Jakie potrawy najchętniej przygotowujemy na grillu? O preferencjach smakowych Polaków i nie tylko opowiada Katarzyna Zadka, specjalista ds. żywienia programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”.
 
 
Granat określany mianem rajskiego owocu jest przez wielu uważany za produkt o cudownych właściwościach. Już w starożytności traktowano go jako owoc wiecznej młodości i płodności, zapewniający witalność na długie lata. Co kryją w sobie owoce granatu?
 
 
fot. Fot_Fotolia_com_autor_Natalia ChircovaZwykle zgadzamy się ze stwierdzeniem, że owoce i warzywa są kluczem do zdrowia. Opinie na temat spożywania soków są jednak podzielone – jedni je kochają i nie wyobrażają sobie codziennego menu bez soków, inni zaś sceptycznie podchodzą do ich obecności w diecie. Co wiemy o sokach? Dr Katarzynę Stoś, prof. Nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia zapytaliśmy o fakty i mity dotyczące soków.
 
 
fot. Fotolia.comZdecydowana większość Polaków - 96 procent - twierdzi, że regularnie spożywa śniadania. Zdaniem ekspertów nasze nawyki żywieniowe sprawiają, że nie jesteśmy w stanie skomponować właściwie porannego posiłku. Jak powinno wyglądać prawidłowo zbilansowane śniadanie i jaka jest jego rola w diecie dzieci i dorosłych opowiada dr Aneta Górska-Kot, Ordynator Oddziału Pediatrii w Szpitalu Dziecięcym przy ul. Niekłańskiej w Warszawie.
 
 
fot. Pora na pomidoraPrzekonanie dziecka do jedzenia warzyw i owoców to dla wielu rodziców spory problem. Z pomocą przychodzi kampania „Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców”. Jej celem jest zachęcenie rodziców do kształtowania zdrowych nawyków żywieniowych już od najmłodszych lat i wskazanie sposobów wprowadzania warzyw i owoców do dziecięcego jadłospisu.
 
 
Strony: [1] [2] [3] [4] [5] [6] następna »

 


 


 

Ta pizza jest jedną z najłatwiejszych, a jednocześnie najsmaczniejszych. Jedyna trudność to "lepienie pieroga", ale nawet niekształtna smakuje znakomicie.»