kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

fot. Kuchnia włoska_pizzaW ostatnich latach zmieniło się podejście Polaków do gotowania i kulinariów. Obecnie to bardzo modne hobby, które zajmuje całe rodziny. Jak i co gotujemy? Jaką kuchnię cenimy najbardziej? Jakie są powody wzrostu zainteresowania kuchnią i gotowaniem?
 
 
© M.studio - Fotolia.comDługi weekend majowy to dla wielu okazja do rozpoczęcia sezonu grillowego. Aż 94 procent internautów zamierza gillować w tym roku, z czego prawie połowa badanych przygotuje w ten sposób posiłek w najbliższy majowy weekend – wynika z ankiety przeprowadzonej przez Frisco.pl. Internauci najchętniej na grillowym ruszcie przygotują kiełbasę, karkówkę i części kurczaka.
 
 
© Subbotina Anna - Fotolia.comGotowanie w domu jest ostatnio bardzo modne. Przyczyniają się do tego sieci handlowe, które zachęcają Polaków do szlifowania kulinarnego kunsztu we własnych czterech ścianach, odwołując się do zdrowia i ekonomii w codziennych zakupach. Instytut Monitorowania Mediów w ramach projektu Kompas Social Media postanowił sprawdzić od kogo Polacy uczą się gotowania i jakie są jego najważniejsze wyznaczniki.
 
 
fot. TarsmakOdkrycie nowej potrawy robi więcej dla ludzkiego szczęścia, niż odkrycie nowej gwiazdy - tak o kulinarnych poszukiwaniach mówił Jean Anthelme Brillat i nikogo nie powinno dziwić, że to słowa Francuza - wszak to Francuzi uważani są za twórców jednej z najlepszych kuchni świata. Kuchni, w której podstawą dań są sosy. Czym ten dodatek zasłużył sobie na taką pozycję? Sprawdźmy!
 
 
fot. ScandicWybór produktów na rynku przetwórstwa owocowego jest ogromny, a on sam rozwija się bardzo dynamicznie. Powoli zanika tradycja własnoręcznego wyrobu zapasów na zimę, a spiżarnię zapełnioną po brzegi tradycyjnymi przetworami trudno znaleźć - nawet wśród mieszkańców wsi. A czym się właściwie między sobą różnią dżemy, konfitury, powidła czy marmolady?
 
 
fot. LidlWielka Brytania - ojczyzna piłki nożnej, Monty Pythona, Big Bena, prawej nogi Davida Beckhama, Harry'ego Pottera, Pałacu Buckingham oraz... brytyjskiej kuchni. Jeszcze niedawno potrawy z Wysp kojarzyły się nam ze złym smakiem i dziwacznymi zestawieniami, jednak od pewnego czasu - za sprawą programów kulinarnych oraz exodusu naszych rodaków do kraju Szekspira - brytyjskie potrawy zyskują w Polsce coraz większą popularność.
 
 
Czekolada z chili, schab z brzoskwiniami czy mięsna zapiekanka z dodatkiem cynamonu to rodzaje połączeń coraz częściej pojawiające się na polskich stołach. Czy zestawienie słodkiego smaku z nutką ostrego aromatu ma szanse na stałe zagościć w menu większości domów?
 
 
Oficjalny plakat tegorocznego Oktoberfest, fot. oktoberfest.dePrzełom września i października to dla naszych zachodnich sąsiadów czas zabawy i biesiadowania związany z dorocznymi dożynkami chmielowymi znanymi jako Oktoberfest.
 
 
Ser to tylko sposób na przechowanie mleka. Ale jednocześnie jest bodaj najlepszym wskaźnikiem naszej kulinarnej kultury. Niesie ze sobą tradycję, wysublimowanie smaków, zwrócenie uwagi na przyrodę.
 
 
fot.mister_s (Tomer Kori) / sxc.huOtręby owsiane i zawarty w nich błonnik pokarmowy mają bardzo ważne znaczenie dla kondycji naszego organizmu. Błonnik zapobiega wielu chorobom układu pokarmowego i jest istotnym elementem wspomagającym zrzucanie zbędnych kilogramów. Można jednakże połączyć przyjemne z pożytecznym i wkomponować otręby w ciekawe i oryginalne dania, zamiast spożywać je same czy z jogurtem.
 
 
Strony: [1] [2] następna »

 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»