kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

fot. NiejadekRodzice niejadków szukają różnych sposobów na to, aby ich pociecha zjadła przygotowany przez nich posiłek. Co zrobić, gdy nagrody, wymyślne zabawy przy stole nie skutkują, a stres rodziców i dziecka rośnie? Justyna Pląskowska z w Akademii Kulinarnej Whirlpool we Wrocławiu zdradziła kilka sposobów na poradzenie sobie z problemem małego niejadka.
 
 
fot. ser żółty FotoliaW diecie polskich dzieci brakuje wapnia – alarmują specjaliści. Kiedy najważniejszą częścią diety niemowlaka przestaje być pokarm naturalny, niektórzy rodzice starają się dopasować menu dziecka do własnego sposobu żywienia. Warto pamiętać, że makroelementy można uzupełnić dziecku mlekiem modyfikowanym, a jeżeli dziecko nie ma alergii, także mlekiem krowim. Bardzo dobrym źródłem wapnia jest dobrej jakości ser żółty. Jak wprowadzać produkty podpuszczkowe do jadłospisu dziecka?
 
 
© mbt_studio - Fotolia.comZ każdym rokiem przybywa dzieci, u których stwierdza się objawy uczuleniowe. Mogą się one pojawić już w pierwszych miesiącach życia. Jednym z najczęstszych uczuleń jest alergia pokarmowa, np. na białka mleka krowiego. Czy zamiast niego można podawać dziecku mleko kozie?
 
 
© eternalfeelings - Fotolia.comZdecydowana większość dzieci, bo aż 97 procent, przyznaje, że lubi pić mleko, jednak tylko 62 procent spożywa je codziennie – wynika z badań przeprowadzonych przez Instytut Badawczy Pro Publicum. Tymczasem dziecko w wieku od 7-9 lat potrzebuje aż trzech szklanek mleka, aby dostarczyć organizmowi codzienną porcję wapnia. Warto zapewnić dzieciom dietę bogatą w ten pierwiastek – jego niedobory możemy bowiem odczuwać w późniejszym wieku.
 
 
© Giuseppe Porzani - Fotolia.comPolskie dzieci nie przepadają za warzywami, chętniej jedzą owoce. Potwierdzają to wyniki badania przeprowadzonego na potrzeby kampanii „Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców”. Jedynie 12 procent dzieci w Polsce spożywa warzywa kilka razy dziennie. Z owocami jest niewiele lepiej – kilka razy w ciągu dnia zjada je 17% małych konsumentów.
 
 
© Tatyana Gladskih - Fotolia.comleko i wytwarzane z niego jogurty są dla najmłodszych cennym źródłem dobrze przyswajalnego białka, wapnia, fosforu i witamin B2 i B12. Jogurty powinny się stać stałym elementem diety najmłodszych- przekonuje kampania informacyjna „Jogurt na dobry dzień”. Od jakiego wieku dziecko może spożywać jogurt i jakie korzyści płyną z wprowadzenia go do diety malucha?
 
 
©  Alena Ozerova - Fotolia.comNawyki żywieniowe z dzieciństwa bardzo często wpływają na sposób odżywiania w dorosłym życiu. Dzieci bardzo chętnie sięgają po słodycze, co niestety nie jest bez wpływu na ich stan zdrowia - coraz więcej maluchów zmaga się z nadwagą. Co zrobić, by nie odmawiać dzieciom słodyczy? Przygotować takie, które staną się alternatywą dla czekolady czy chipsów.
 
 
© verevs - Fotolia.comPolskie dzieci są coraz grubsze. Chipsy, cukierki, lody czy batony, to niestety częsty punkt w codziennym jadłospisie wielu maluchów. Tymczasem aż 60 procent Polaków nawyki żywieniowe z domu rodzinnego powiela w dorosłym życiu. Jak przekonać dzieci do zdrowego i rozsądnego odżywiania się? Z pewnością wykształcenie u małego człowieka prozdrowotnych nawyków żywieniowych nie jest łatwe. Z pomocą coraz częściej przychodzi dietetyk.
 
 
© Igor Yaruta - Fotolia.comPotrzeby żywieniowe dzieci rosną wraz z nimi. Właściwy rozwój małego dziecka wymaga stosowania pełnowartościowej diety, która jest złożona z czterech bądź pięciu posiłków w ciągu dnia. W żywieniu dzieci trzeba przywiązywać znaczenie do każdego posiłku, a nawet każdego jego składnika. Jak powinien wyglądać prawidłowy jadłospis dziecka, aby był smaczny i wartościowy?
 
 
© zest_marina - Fotolia.comPierwsze urodziny dziecka to bardzo istotna chwila w życiu rodziny. Maluch w ciągu ostatnich dwunastu miesięcy przeszedł ogromną metamorfozę. Te zmiany dostrzegalne są zarówno w rozwoju fizycznym, umysłowym i społecznym oraz językowym. Ruchliwe, ciekawe świata dziecko potrzebuje zdrowego i urozmaiconego jadłospisu. Podawanie malcowi, który ukończył rok życia „dorosłych” posiłków nie jest dobrą praktyką. Jak właściwie odżywiać dziecko, które ma za sobą pierwszych dwanaście miesięcy?
 
 
Strony: [1] [2] następna »

 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »