kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

fot. Churros con chocolateTo jedna z najbardziej znanych przekąsek śniadaniowych w Hiszpanii, która bardzo lubi towarzystwo czekolady. Churros con chocolate to charakterystyczny chrupiący przysmak przygotowany z parzonego ciasta.
 
 
© Thomas Francois - Fotolia.comJuż za kilka dni - 12 kwietnia obchodzić będziemy Światowy Dzień Czekolady. Z okazji tego święta łasuchów warto przypomnieć, że ten smakołyk powstaje na bazie ziarna kakaowca. Czekolada była znana już w starożytności, a stała się popularna w XVII wieku. Pierwsza tabliczka czekolady powstała sto lat później. O wpływie czekolady na nasz organizm rozmawiamy z Agnieszką Piskałą, specjalistką ds. żywienia w programie edukacyjnym „Żyj smacznie i zdrowo”.
 
 
© Thomas Francois - Fotolia.comGorzka czekolada potrafi uwieść smakiem. Mało kto jest odporny na jej wdzięki. Francuzi zwykli mawiać, że dziewięć osób na dziesięć przyznaje, że uwielbia czekoladę, jednak ta dziesiąta nie mówi prawdy.
 
 
fot. Dermed9 września na całym świecie obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Urody. To doskonały pretekst, aby zapomnieć o codziennych troskach i zrobić coś tylko dla siebie. Podpowiadamy, jak spędzić ten szczególny dzień i oddać się przyjemności dbania o urodę.
 
 
fot. Nestle12 kwietnia obchodzony jest Dzień Czekolady - niekwestionowanej królowej słodyczy, pokusy, której nie mogą się oprzeć nawet najwytrwalsi w swoich dietetycznych postanowieniach. Pysznie intensywna, rozpływająca się w ustach, niebiańska, gorąca, z mlekiem, w tabliczkach, nadziewana...
 
 
Nie, to nie jest proste. Dobrze o tym wiesz, jeśli kiedykolwiek miałaś z nimi do czynienia. Rozstępy. Kiedy już się pojawią, ich uporczywość i zawziętość nie zna granic. Szczęśliwe te, które odniosły zwycięstwo, staczając łatwą walkę przy użyciu lekkiego oręża - kremu lub innego specyfiku.
 
 
© Barbara Pheby - Fotolia.comGdyby nie Szwajcarzy, Hiszpanie, Aztekowie, Majowie i Olmekowie, nie byłoby ani kakao, ani czekoladowych zajęcy na Wielkanoc. Gdyby nie oni, wiele z nas, kobiet, nie szusowałoby po supermarketach jak w slalomie, starając się ominąć te wszystkie czekoladowe pyszności. Od 3 tysięcy lat - bo wówczas hodowano już w Zatoce Meksykańskiej kakaowce - jesteśmy rozpieszczani coraz to nowymi czekoladowymi przysmakami. A zaczęło się niewinnie od indiańskiego napoju z ziaren kakaowca, rozpowszechnionego przez Majów. W XV-tym wieku Hiszpanie sprowadzili kakao do Europy, a cztery wieki później Szwajcarzy stworzyli pierwszą tabliczkę czekolady.
 
 
© Gennadiy Poznyakov - Fotolia.comCzekolada - źródło energii i najpopularniejsze lekarstwo na melancholię. Zwiększając poziom serotoniny i endorfin w mózgu, poprawia nastrój, wzmacnia psychikę, a także podnosi odporność i chroni układ krążenia. Ponadto zawarte w czekoladzie antyoksydanty spowalniają proces starzenia. Obok wszystkich niekwestionowanych zalet czekolada ma jednak jedną wadę: kaloryczność. Jak więc bezkarnie korzystać z jej dobrodziejstw? Jest na to słodki sposób.
 
 
fot. PPHU M&JGdy lato się kończy, często stajemy się apatyczni i brakuje nam humoru. Nic w tym dziwnego, z czego mamy się cieszyć, jeżeli za oknem zamiast pięknego, letniego słońca widzimy szare niebo a na spacer wybieramy się uzbrojeni w parasol i kalosze? Czy wiesz jednak, że czekolada daje szczęście, leczy zły humor, chandry i depresje?
 
 
Czekoladę uwielbiamy wszyscy – poprawia nastrój, gdy dopada nas chandra, uzupełnia niedobory magnezu w organizmie, przede wszystkim jednak jest prawdziwym rarytasem dla smakoszy słodyczy. Ten pyszny, ale i kaloryczny przysmak doczekał się nawet własnej dziedziny nauki – czekologii…
 
 
Strony: [1]

 


 


 

Niezwykle aromatyczny, bogaty smakowo tort zadowoli zarówno miłośników klasycznych ciast jak i nie przepadających za słodkimi ciężkimi wypiekami.»