Wiosna - czas na chrupiące sałatki
11-04-2019

 
fot. BakallandKiedy wiosna budzi przyrodę do życia, zmiany powinny nastąpić również na naszych talerzach. Zielony to obowiązujący kolor tej wiosny w każdej kuchni. Kusząco i apetycznie wyglądają przecież nowalijki połączone z chrupiącymi dodatkami i suszonymi owocami. Dzięki nim zyskamy energię, ale też pomożemy zdrowiu. Oto kilka przepisów na chrupiące sałatki.

 
Sałatka wiosenna z rzodkiewką i ziarnami

Wiosną chętnie sięgamy po młode warzywa, które zawierają najwięcej witamin i składników odżywczych. Rzodkiewkę – królową nowalijek – już w starożytności stosowano na poprawę trawienia, lepszą pamięć i wzrok. Zapobiega też wypadaniu włosów i łamaniu paznokci. Jest też niskokaloryczna (w 100 g rzodkiewki znajduje się zaledwie 16 kcal). Idealnie sprawdzi się w wiosennej sałatce z chrupiącymi ziarnami od Bakalland.

fot. BakallandSkładniki:
* 350 g rukoli
* 100 g Chrupiącej sałatki Bakalland
* 5 dużych rzodkiewek
* Szczypiorek
* Sól, pieprz
Dressing:
* 1 łyżeczka soku z cytryny
* 1 łyżeczka octu balsamicznego
* 2 łyżki oliwy z oliwek

Myjemy rzodkiewki, rukolę i szczypiorek. Liście rukoli układamy w miseczce. Rzodkiewkę kroimy w plastry, siekamy szczypiorek. Dodajemy do rukoli. Przygotowujemy dressing. Oliwę z oliwek mieszamy z sokiem z cytryny i octem balsamicznym. Polewamy nim warzywa. Posypujemy Chrupiącą sałatką Bakalland.

Sałatka Waldorf

Nowojorska sałatka Waldorf została wymyślona pod koniec XIX wieku. Jej autorstwo przypisuje się Oscarowi Tschirky, który był kierownikiem Sali Hotelu Waldorf. Przepis na sałatkę z jabłek i selera zamieścił później w swojej książce kucharskiej. Na przestrzeni lat powstało wiele jej modyfikacji. Najważniejszą z nich było dodanie orzechów włoskich, które na stałe przylgnęły do przepisu nowojorskiej sałatki. Nasza propozycja została urozmaicona również rodzynkami bursztynowymi.

Składniki:

fot. Bakalland* 2 jabłka
* 1 mały seler (do 150 g)
* 50 g rodzynek bursztynowych Bakalland
* 2 garści rukoli
* 1 cebula dymka
* 100 g orzechów włoskich
* Pieprz, sól
Sos:
* 2 łyżki jogurtu naturalnego
* Sok wyciśnięty z połowy cytryny
* 3 łyżki majonezu

Obieramy jabłka, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Owoc mieszamy z sokiem z cytryny, aby nie zbrązowiał. Seler na kilka sekund zanurzamy we wrzącej wodzie. Po wyjęciu kroimy go w słupki. Następnie myjemy dymkę i drobno siekamy. Wkładamy do szklanki rukolę, seler, jabłka i dymkę. Mieszamy wszystkie składniki. Oprószamy solą i pieprzem. Przygotowujemy sos: jogurt naturalny dodajemy do majonezu, polewamy sałatkę i mieszamy. Posypujemy rodzynkami i orzechami włoskimi.

[pagebreak]

Chrupiąca sałatka z awokado i suszoną żurawiną

Awokado początkowo było uprawiane jedynie w Meksyku – jeszcze w czasach azteckich. Dziś zielony owoc znajdziemy aż na pięciu kontynentach. Dlatego awokado jest składnikiem zarówno meksykańskiego guacamole, japońskiego sushi, ale także popularnych zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych i w Europie zielonych smoothie. My proponujemy przepis na awokado z Chrupiącą sałatką, czyli prażonymi ziarnami od Bakalland, która dostarczy nam wielu witamin (A, E, C) i energii.

Składniki:
fot. Bakalland* 1 awokado
* 1 czerwona papryka
* 2 świeże pomidory
* 100 g Chrupiącej sałatki Bakalland
* 50 g żurawiny suszonej
* Szczypiorek
* 2 łyżeczki sezamu
Dressing:
* 5 łyżek oliwy z oliwek
* Sok wyciśnięty z połówki cytryny
* Sól

Obieramy awokado ze skórki, przekrawamy na pół i wyjmujemy pestkę. Kroimy w długie plastry. Myjemy pomidory. Kroimy w kostkę. Paprykę przecinamy na pół i wyjmujemy nasiona. Szatkujemy na drobne kawałki. Wszystkie składniki wykładamy na talerz. Przyrządzamy dressing. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny i solą. Polewamy sałatkę. Posypujemy szczypiorkiem, sezamem, żurawiną i Chrupiącą sałatką Bakalland.
 

Autor:()
Źródło:()

Wydrukowano ze strony http://www.kuchnia.kobiety.net.pl/75,0,Wiosna-czas-na-chrupiace-salatki,5877.html

Copyright © Com-Media 2006