Papryka faszerowana mięsem i makaronem
11-08-2018

 
fot. Międzybrodzki MakaronTo przepis dla miłośników papryki, którzy nie wyobrażają sobie wakacji bez przyrządzania dań z tego warzywa. Sierpień to doskonały czas na kulinarne eksperymenty z papryką w roli głównej.

 
Nasza propozycja na ciekawy obiad lub kolację to papryka faszerowana mięsem mielonym i makaronem w postaci ziarenek ryżu. Przepis został opracowany przez Roberta Muzyczkę – Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Składniki:
fot. Międzybrodzki Makaron* Międzybrodzki Makaron ryż – 250 g
* Łopatka wieprzowa – 200 g
* Boczek wędzony – 200 g
* Cebula – 3 szt.
* Olej – 3 łyżki
* Masło – 1 łyżka
* Świeża, kolorowa papryka – 6 szt.
* Natka pietruszki – 1 pęczek
* Sól, pieprz (czarny i ziołowy)


Wykonanie:
1. Międzybrodzki Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu.
2. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, a następnie lekko podsmażamy na oleju.
3. Dodajemy grubo zmielony boczek i łopatkę i dusimy przez chwilę na patelni razem z cebulą.
4. Następnie dodajemy przyprawy.
5. Ugotowany makaron dodajemy do mięsa.
6. Do farszu dodajemy jeszcze posiekaną natkę pietruszki oraz masło.
7. Całość dokładnie mieszamy i jeszcze przez chwilę smażymy.
8. Papryki dokładnie myjemy, wydrążamy z nich środki, napełniamy farszem, a następnie przykrywamy dekielkiem.
9. Całość pieczemy w temperaturze 160 stopni C przez około 45 minut.

Smacznego!
 

Autor:()
Źródło:()

Wydrukowano ze strony http://www.kuchnia.kobiety.net.pl/75,0,Papryka-faszerowana-miesem-i-makaronem,5679.html

Copyright © Com-Media 2006